Társoldalak

haszonanyag.hu

acelcso.hu

Engedélyeink

Építési engedélyek

Rekultivációs engedélyek

Környezetvédelmi engedélyek

Hálózatcsatlakozási engedélyek

KÁT-kiserőművi összevont engedélyek

Sajószentpéteri és berentei naperőműpark fejlesztések

A Borsodi Hőerőmű zagyterein létesítendő naperőművek
(3770 Sajószentpéter, hrsz. 0149 és 3704 Berente hrsz. 098)A bezárt Borsodi Hőerőmű Berente község keleti részén, ipari övezetben, a Sajó folyó mellett helyezkedik el. A tervezett  2x 19,2 MW teljesítményű napelempark a zagytéren, a hőerőműtől északkeletre 1000-1500 m távolságra, 154 ha területen kerül kialakításra. A zagytér három településen Múcsony, Berente, valamint Sajószentpéter külterületén terülnek el. Erre a területre juttatták ki az erőművi égési mellékterméket, a salakpernyét. A terület mezőgazdasági termelésre alkalmatlan, és természeti érték sem található rajta, ezért különösen nagy a környezetvédelmi jelentősége, hogy itt épülhessen meg az ország egyik legnagyobb naperőműbázisa. 


Telkes Mária és Déri Miksa Naperőműpark

A tervezett egyik naperőmű Sajószentpéter területén, a 0149 hrsz-ú ingatlanon, a VI/1, valamint VI/2 azonosítójú zagykazettán, 50 hektár nagyságú területen, míg a másik létesítmény Berente külterületén, a 098 hrsz-ú ingatlanon, a VIII. számú zagykazettán kap helyet.

A két naperőmű beruházás előkészületei 2016-ban kezdődtek meg, és a tervezett sajószentpéteri naperőmű 2017 nyarán, míg a berentei naperőmű 2017 őszén kapott jogerős építési engedélyt. Ezt követően, 2018 januárjában hálózatcsatlakozási szerződést kötöttünk a hálózat elosztói engedélyes, ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati Kft.-vel. 

A terveink szerint mindkét erőmű egy ponton fog nagyfeszültségű villamoshálózatra csatlakozni a sajószentpéteri zagytértől délre húzódó 132 kV-os vezetékre (ld. fenti ábra). Az erőműveket pedig az egy közös alállomáson belüli két egyenként 25 MVA-s transzformátor fogja kiszolgálni. Az erőművek – az eljárásnak megfelelően – KÁT szempontjából teljesen különálló elszámolási egységet fognak képezni.

Mivel Magyarország legnagyobb napelemparkjait szeretnénk kialakítani, így fontosnak tartottuk, hogy rendhagyó és méltó módon olyan prominens magyar tudósokról nevezzük el azokat, akik a fizika, illetve az villamosenergia területén maradandót alkottak és akik a magyarok büszkeségei. A sajószentpéteri napelempark Telkes Mária nevét fogja vislni (Budapest, 1900. december 12. – Budapest, 1995. december 2.), aki mint fizikus, tudós, a napenergia hasznosításnak lehetőségeit kutatta. Eredményeit az amerikaiak hadászati és polgári célra egyaránt hasznosították. Nevéhez fűződik például az első kizárólag napeneriával működő fűtésrendszerű ház Boston közelében.

Déri Miksa (Bács, 1854. október 24. – Merano, Olaszország, 1938. március 3.) mérnök, feltaláló, erőmű építő tudós nevével fémjelezhető a transzformátor, Bécs világításának megszervezése, valamint a GANZ gyár felvirágoztatása. Az egyik legjelentősebb erőművi megbízása az olaszországi Tivoli Vízierőmű és távvezeték megépítése volt. Szakértelmének köszönhetően több rangos elismerésben is részesült. Róla a berentei naperőművet neveztük el.A NAPERŐMŰ TELEPHELYEK ÁLTALÁNOS ADATAI


Beruházó

Település

HRSZ

Kazetta azonosító

Terület

Teljesítmény

First Solar Kft.


Sajószentpéter

0149

VI/1, VI/2

53,9 ha

19,2 MW

First Solar Kft.

Berente

098

VIII

34,2 ha

19,2 MW

Hálózati csatlakozás lehetősége:               120/20 kV-os alállomáson (ld.: helyszínrajz)

A hálózati csatlakozás a Borsodi Hőerőmű, közcélú 120 kV-os hálózatához csatlakozó alállomásában történik.

 A tervezett naperőmű telep az alábbi létesítményekből fog állni:

  • Kerítés és szerkezetei
  • Mérnökállomás-konténer: 1 db
  • Kapcsolóállomás: 1 db
  • Betonházas transzformátor- és inverter állomás: 12 db
  • Segédüzemi transzformátorállomás: 4 db
  • Napelem, és tartószerkezet


A tervezett naperőművek tájékoztató jellegű műszaki adatai

Beépített teljesítőképessége: 19,2 MW
Rendelkezésre álló nettó telj. képessége: 19,2 MW
TITki: 18,5 MW
Önfogyasztás: 0,645 MW
Várható csúcskihasználási óraszám: 1100 óra/év 
Napsütéses órák éves száma átlagosan: 1750 óra
BAZ megyében a felszínére jutó globális sugárzás évi összege: 4301-4400 MJ/m2
Technológiája: fix tartószerkezet
Az erőmű műszaki felépítése, főberendezései
Napelem táblák száma: 75 168 db
Egy napelem tábla teljesítménye: 280 kWp
Inverterek száma: 24 db
Egy inverter teljesítménye: 800 kW
Inverterek összteljesítménye: 19 200 kW
Energetikai hatásfok névleges teljesítményen: 87,7 %
Hálózati engedélyes neve, amelyik hálózatára csatlakozik: ÉMÁSZ Hálózati Kft.